DINSDAG 21 FEBRUARI 2017, 20:30 UUR

DE LINK IN HET CENAKEL, TILBURG


ENSEMBLE GARAGE

interview door Ben Taffijn

Het in 2009 door componiste en artistiek directeur Brigitta Muntendorf opgerichte Ensemble Garage speelt op 21 februari aanstaande zijn tweede concert in Nederland. Een bijzondere belevenis dus voor zowel het uit Keulen afkomstige ensemble als voor podium De Link. Bijzonder aan hun concert is dat het ensemble niet louter een muzikaal programma aanbiedt, maar de muziek verweeft met theater en multimedia.

Annegret Mayer-Lindenberg, die overigens altviool studeerde aan het conservatorium in Tilburg en in die tijd ook regelmatig de concerten van De Link bezocht zegt desgevraagd over deze combinatie: “Voor ons is het belangrijk om onze concerten in een context te plaatsen. Dat betekent enerzijds dat wij proberen om ieder concert door een omvattend concept vorm te geven, bijvoorbeeld door de keuze van stukken en dramaturgie binnen het programma, maar ook door de ruimte erbij te betrekken, et cetera. En het betekent ook dat wij andere vormen van kunst zoals theater en media zoeken en in onze concerten integreren, dat wij proberen om te grenzen binnen de verschillende kunsten te overschrijden en op te lossen om nieuwe mogelijkheden van uitdrukken te vinden.” Deze wijze van werken wordt nog verder versterkt doordat ieder concert een eigen thema meekrijgt. In dat proces gaat het er zeer democratisch aan toe. Iedereen mag met ideeën en suggesties komen, zowel de uitvoerders als de componisten. Al is het natuurlijk Muntendorf die, in de rol van artistiek directeur, uiteindelijk de beslissingen neemt.

Voor het concert in De Link is gekozen voor het thema communicatie, afstand en nabijheid en de rol van sociale media in ons leven. Volgens Mayer-Lindenberg: “Het duidelijkst wordt dit misschien in het stuk ‘Trombone cover’ van Brigitta Muntendorf waarin de trombonist in dialoog gaat met uittreksels van youtube-videos. Maar ook in het stuk van Marco Momi, ‘Almost Close’ gaat het om afstand en nabijheid, en het stuk van Jesse Broekman, ‘Om de hemel te vervoeren’, speelt zowel hiermee als ook met de communicatie en reflectie van de instrumenten onderling.” Het programma is dan ook zeker ingegeven door alle veranderingen die we in onze tijd zien als het gaat om communicatie: “Voor ons is de communicatie tussen mensen en vooral ook diens verandering in de huidige tijd door internet en media een belangrijk thema. Het is volgens ons een thema dat invloed heeft op ons allemaal en ook ons samenleven binnen de maatschappij bepaalt en verandert.”

Dit concert in De Link belooft dus een spannend treffen te worden tussen diverse vormen van kunst, met een maatschappelijke relevantie. Ensemble Garage heeft er in ieder geval zin in en u ongetwijfeld ook.

 

Programma:

Marco Momi – Almost close (2016)
piano + transducers

Bernhard Lang – DW 4.02 (2000)
piano + trombone + altviool

Elena Rykova – Marionette (2014/2017)
versie voor altviool

– pauze –

Jesse Broekman – om de hemel te vervoeren (2012) première
piano + altviool

Brigitta Muntendorf – trombone cover (2015)
trombone + video + tape


JAAROVERZICHT  | RESERVEREN