Datum: 17 juli 2021
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Het Cenakel, Tilburg
Kortingspas: We Are Public, (reserveren nodig)
Extra info: Corona protocol
Prijs: €15,00 | student €5,00
Programma
Claire Adams:
- RE:Winterreise – Jesús Castañer
- Sie war schon Wurzel – Fran Barajas
- Onkalo – Nicoline Soeter
Goska Isphording:
- La tendre indifférence du monde (2017) – Janco Verduin
- Variations on the global crowd (2019) – Karol Nepelski
Artist Residency De Link & AMPA: Amin Ebrahimi & Raquel Pais da Silva
- première ”Persians Make Walls of Bricks” – Amin Ebrahimi
1. Nasir al-Mulk Mosque
2. Historic City of Yazd
3. Vank Cathedral
4. Shah Mosque
5. Dakhmeye Zartoshtian
Eindelijk is het weer mogelijk; een live concert bezoeken! Waar we normaliter rond deze tijd in de zomerstop beland zouden zijn, vonden we nu dat we de kans niet voorbij konden laten gaan om weer een avond vol muziek in Het Cenakel te presenteren. Een avond waarin drie concerten uit onze dubbelconcerten-reeks de revue passeren.
Het concert begint met een programma van zangeres en violiste Claire Adams. Ze heeft nieuwe composities laten maken rond het thema ‘cognitieve dissonantie’, waarin ze beide aspecten van haar talent gebruikt om innerlijke tegenstrijdigheden uit te drukken. Claire Adams is zowel actief als zangeres en als violiste. Vaak tegelijkertijd. Claire Adams, in beide vakken afgestudeerd aan AMPA en in 2019 winnares van de Jacques de Leeuwprijs, werkt aan een programma rond het begrip ‘cognitieve dissonantie’. Dat is een innerlijke spanning die ontstaat wanneer mensen zich gedwongen voelen tot handelingen die indruisen tegen de eigen overtuigingen, of merken dat hun ideeën en opvattingen niet corresponderen met de realiteit. Deze innerlijke conflictsituatie geeft Adams gestalte in een theatrale vorm waarbij stem en viool een dialoog uitdrukken binnen een en dezelfde persoon die probeert tot een vergelijk te komen met tegenstrijdige opvattingen. Verschillende componisten schrijven muziek voor dit programma.
Klaveciniste Goska Isphording, gespecialiseerd in eigentijds repertoire, speelt werken van Eindhovenaar Janco Verduin en Karol Nepelski. Verduins #41 la tendre indifférence du monde is opgebouwd uit gelijktijdig verlopende lijnen, die hij in plakjes gesneden heeft, als een ‘muzikale worst’, zoals hij het uitdrukt. Het stuk ontrolt zich in golven, die steeds stroperiger worden. Nepelski schreef met Variations on Global Crowd een protest tegen de aantasting van de democratie in zijn vaderland Polen. Onder het spel van Isphording lopen opgenomen flarden van demonstraties, die politieke veranderingen tot doel hebben. Die opnamen geven de muziek extra geladenheid.
Tot slot luisteren we naar de wereldpremière van “Persians Make Walls of Bricks“, door Amin Ebrahimi gemaakt tijdens Artist Residency De Link & AMPA 2021 voor saxofoniste Raquel Pais da Silva. Ebrahimi baseerde zijn compositie op vijf iconische Persische en Iraanse architectuurwerken uit de regio Persië of Iran. In plaats van architectuur als gebouw te zien, staat voor Ebrahimi de persoon in die ruimte centraal. In zijn compositie, die bouwstenen kent van Persische microtonale toonladders en Armeense modaliteit, reconstrueert hij de individuele ervaring van personen in deze gebouwen door de tijd heen. Amin Ebrahimi is geboren in Iran en studeert nu in Tilburg. Amin vond snel zijn rol in de Brabantse muziekscene, met uitvoeringen van zijn werk in Het Cenakel, Theaters Tilburg en het Muziekgebouw Eindhoven. Ook is hij oprichter en dirigent van het Brabants Kamerorkest. NRC Handelsblad schreef over zijn compositie voor Philharmonie Zuid en Brabantkoor: “Vooral Amin Ebrahimi creëerde met He woke up in the snake’s dream een boeiend werk, met het neuriënde koor als hoogtepunt.”
Saxofoniste, improvisator en componist Raquel Pais da Silva komt uit Nazaré, een kleine stad in Portugal die bekend staat om de grote golven die er aan de kust worden gevormd. Ze vergelijkt haar geluid met de zee; soms lieflijk en kalm en dan weer met de furieuze kracht van de grote golven die ze zo goed kent.