Geschiedenis
De Link is voor veel nieuwe muziekliefhebbers een begrip geworden. Hoe is het eigenlijk begonnen? Wat is de geschiedenis?
Het idee voor De Link ontstond tijdens een huisconcert bij de Tilburgse componist Jo Sporck in 1986. Samen met pianist Paul Sprangers werkte hij een plan uit voor een muziekserie met het karakter van een huisconcert. De afstand tussen publiek en uitvoerenden werd zo klein mogelijk gehouden. In ‘Zouavenlaan 77’ werd een toepasselijke locatie met een goede akoestiek gevonden. Tien jaar lang – tot de opheffing van het gebouw – heeft de serie zich daar overtuigend bewezen. In de twee jaar die volgden (1996-1998) vond De Link tijdelijke onderkomens in De Synagoge en in de Conservatoriumzaal.
Sinds september 1998 vindt de concertserie van De Link plaats in de gerestaureerde kapel van Het Cenakel. Componisten zoals Mayke Nas, Bruno Nelissen en Maurice van Loon waren verantwoordelijk voor de programmering van hedendaags gecomponeerde muziek.
Componisten Merijn Bisschops en Nicoline Soeter namen vanaf 2018 de rollen van zakelijk en artistiek leider op zich. Zij werden ondersteund door getalenteerde vrijwilligers die de passie voor nieuwe muziek delen.
De concertserie is door de tijd heen uitgebreid met multidisciplinaire activiteiten op diverse locaties. Zo was De Link curator voor festival Incubate, werkte De Link samen met Academic Forum Tilburg University aan een cultureel-filosofisch programma in De Nieuwe Vorst, richtte ze met Fontys AMPA een artist residency voor conservatorium studenten en professionals op, en werd met de serie REFLEX een multidisciplinair programma opgezet met Brabantse presentatie-instellingen voor beeldende kunst.
In 2019 werd op initiatief van De Link de eerste Stadscomponist van Tilburg aangesteld: Anthony Fiumara. Hij werd in 2021 opgevolgd door Mathijs Leeuwis. Jacq Palinckx is de huidige stadscomponist.
Momenteel staat De Link onder artistieke leiding van Bart de Vrees en zakelijke leiding van Renée Bekkers.