Alexis Descharmes & Alexandra Greffin-Klein

Datum: 11 oktober 2022

Aanvang: 20:30 uur
Locatie: Het Cenakel, Tilburg

Kortingspas: Abonnement De Link, We Are Public, (reserveren niet verplicht)

Prijs: €15,00 | student €5,00

Programma

Het Franse duo Alexis Descharmes (cello) en Alexandra Greffin-Klein (viool) brengt een dubbelportret van Elliott Carter en Kaija Saariaho, componisten met een sterk verschillend oeuvre. Carter concentreerde zich in zijn muziek op formele structuren. Kaija Saariaho baseert haar muziek op boventoonreeksen. Ze schreef Etincelles voor de dertigste verjaardag van Descharmes.

Alexis Descharmes en Alexandra Greffin-Klein zetten twee componisten uit verschillende generaties en met een groot onderling verschil in benadering naast elkaar. Geboren aan het begin van de twintigste eeuw werd de Amerikaan Elliott Carter gevormd door zijn contacten met de kring van avantgardistische componisten, waar onder meer Charles Ives, Henry Cowell en Edgard Varèse deel van uitmaakten. Carters muziek draagt onmiskenbaar het stempel van de jaren ‘30 van de vorige eeuw, al klinkt in dit programma vooral werk uit zijn late periode. Voor hem was componeren vooral een spel met structuren. Zijn werk zit vol contrasten en kan hoogst expressief zijn, zoals in Statement – Remembering Aaron voor solo viool.

De muziek van Kaija Saariaho is op een heel ander fundament gebouwd. Studeren bij Tristan Murail en Gérard Grisey opende nieuwe deuren voor haar. De structuren waar Saariaho mee werkt vloeien voort uit de elementen waar individuele tonen uit bestaan. Daarmee maakt ze muziek die aards kan klinken maar ook transparant, ijl en breekbaar. Aure, dat verwijst naar een zachte en geurige ochtendbries, combineert beide kanten.

0
    0
    Je bestelling
    Je mandje is leegVerder winkelen