Eija Kankaanranta & Aino Peltomaa

Datum: 9 november 2021

Aanvang: 20:30 uur
Locatie: Het Cenakel, Tilburg

Kortingspas: Abonnement 2021-2022, We Are Public, (reserveren nodig)

Extra info: Corona protocol

Prijs: €15,00 | student €5,00

Programma

Eija Kankaanranta

Het concert van kantele-speelster Eija Kankaanranta en zangeres Aino Peltomaa vindt plaats in samenwerking met November Music. Finland, waar de twee vandaan komen, is nadrukkelijk aanwezig in het programma.

Hannu Saha schreef het zachtmoedige Arndt ter herinnering aan een van de eerste gewetensbezwaarde dienstweigeraars in het land. Arndt is een compositie voor twee vijf-snarige kanteles waarmee de Finse componiste en kantele-specialiste een teder, minimalistische stroom van langzaam verschuivende harmonieën creëert. De jonge Nederlands-Duitse componiste Karmit Fadael schreef een nieuwe solo voor kantele. In haar Resonance verwerkt zij herinneringen aan de resonantie van zeegolven en de stilte van de zee.

Samen met Aino Peltomaa vormt Eija Kankaanranta het duo Kulta, waarin ze sterk uiteenlopende elementen samenbrengen. Veertiende-eeuwse gezangen uit Finse nonnenkloosters en dansen uit Karelië vormen het startpunt voor een reis langs volksmelodieën en improvisaties, die in elk concert van de twee andere routes volgt. ‘Kulta’ kan vertaald worden als ‘lieveling’ en ‘goud’, en verenigt in zich het thema van de liefde in veel volksliederen, en de glans van helder zonlicht op kerkklokken en spiegelend stille meren. De liedteksten behandelen verdriet, het verlies van een geliefde, maar ook de genezing en de geestelijke rust die de natuur kan bieden.

0
    0
    Je bestelling
    Je mandje is leegVerder winkelen