Electra: FACE

Datum: 29 september 2020

Aanvang: 20:30 uur
Locatie: Het Cenakel, Tilburg

Kortingspas: Abonnement 2020-2021, We Are Public, (reserveren nodig)

Extra info: Corona protocol

Prijs: €18,00 | student €8,00

Programma

Ensemble Electra

Ensemble Electra voert de multimediale compositie FACE van Yannis Kyriakides uit. Tekst, geprojecteerde beelden en muziek draaien om het thema van digitale gezichtsherkenning en duiding van emoties. Deze elementen vormen een netwerk van gegevens die het beeld vertegenwoordigen dat we van onszelf vormen door middel van geavanceerde technologie.

Digitale media maken van het gezicht, toch de meest persoonlijke weerspiegeling van elke individuele mens, steeds meer een onpersoonlijk, publiek bezit. Computers worden geprogrammeerd om gezichten en emoties te herkennen. Dat beklemmende gegeven heeft Yannis Kyriakides uitgewerkt tot FACE, een multimediale compositie voor ensemble Electra (Susanna Borsch, blokfluiten; Diamanda Dramm, viool; Saskia Lankhoorn, piano; Michaela Riener, sopraan).

Een uur lang worden uiteenlopende aspecten van het gezicht, en de emoties die daarop af te lezen zijn, belicht in muziek, tekst en projecties. Beelden van afgietsels, fijnmazige draadmodellen, de leden van Electra en vervormde portretten wisselen af met beschrijvingen van gelaatsuitdrukkingen, manieren waarop emoties zichtbaar zijn in een gezicht en mijmeringen over deze spiegel van een innerlijk leven. Deze teksten, geschreven door Kyriakides en Maria Barnas, lijken een onafhankelijk bestaan te leiden. In dit samenspel van muziek, beelden en tekst ontstaan dichte netwerken van betekenislagen. De instrumenten en zang worden gedubbeld met elektronisch bewerkte versies van zichzelf. Deze wirwar van lijnen komt nog het dichtste bij een uitbeelding van de manier waarop digitale systemen ons zien, herkennen. Op basis van wat ze binnenkrijgen en analyseren, vellen ze een eindoordeel. FACE confronteert ons niet met een dystopische toekomst, maar met een zorgwekkend heden.

0
    0
    Je bestelling
    Je mandje is leegVerder winkelen