Jacqueline Hamelink in de Compagnie

Datum: 5 juli 2024

Aanvang: 16:00 uur
Locatie: De Compagnie, Veghel

Activiteit

Kortingspas: (reserveren niet verplicht)

Prijs: gratis toegang

Programma

In onze reeks Reflex verbinden we hedendaagse muziek aan actuele beeldende kunst. We doen dat met verschillende Noord-Brabantse presentatie-instellingen als partners. Ditmaal zal celliste Jacqueline Hamelink muzikaal reageren op de expositie Steps To Heaven van Jan Doms en Hans Klinkhamer in Compagnie Noordkade te Veghel.

De veelkleurige carrière van Jacqueline Hamelink voert haar van de hedendaags gecomponeerde muziek in de popmuziek, naar de vrije improvisatie tot in het muziektheater en weer terug naar haar klassieke wortels. Toch gaat het in al haar projecten en voorstellingen steeds om hetzelfde: verbinding maken via de schoonheid van de muziek en de kracht van de performance. Jacqueline werkt veel en graag samen met andere makers: musici, componisten, dansers, beeldend kunstenaars in alle mogelijke stijlen. In de handen van Jacqueline handen worden genres en disciplines vloeibaar.

De schilderijen van Han Klinkhamer zijn het eindresultaat van een wordingsproces. In dikke lagen of juist transparant wordt de verf op het doek aangebracht. Door in de verf te snijden, door verf weg te strijken en opnieuw aan te brengen, ontstaan materiewerken met een zeer tastbare huid. Het schilderachtige oppervlak van het doek wordt zo een landschap op zichzelf en maakt een referentie naar het centrale thema in het werk zelf: het rivierenlandschap waar de kunstenaar woont en werkt.

De beelden die Klinkhamer creëert zijn gemengde beelden. Van dichtbij bekeken bezitten ze een zekere abstractie, van verder weg bezien ogen ze welhaast impressionistisch. De kunstenaar toont de kijker zijn indrukken, zijn reflecties over wat hij heeft waargenomen. Uit zijn schilderijen en tekeningen spreekt een persoonlijke wijze van registreren van het landschap in al haar aspecten.

Het werk van Han Klinkhamer brengt op eigen wijze een oeronderwerp van de Nederlandse schilderkunst tot uitdrukking, namelijk het Hollandse licht dat centraal staat in het Hollands impressionisme, beter bekend als de Haagse School. Hiermee heeft Klinkhamer een plekje voor zichzelf weten te verkrijgen binnen de Nederlandse kunst.

Jan Doms studeerde constructief beeldhouwen op de Tilburgse Kunstacademie en ontwikkelde eind jaren zeventig zijn eerste grootschalige flexibele werken in verenbandstaal. Daarbij werden moderne dans en toepassing van elektronica (geluid en muziek) multidisciplinair ingezet bij zijn dynamische performances. Deze ‘messcherpe’ bewegende objecten werden gesitueerd in verlaten fabriekshallen en verschenen als pop-up op plekken waar stedelijke (re)animaties gaande waren.

Intussen studeerde Doms aan de Universiteit van Tilburg eveneens Cultuurwetenschappen, gericht op architectuur en urbanisatie. Steeds meer werd het werk van hem betrokken bij nieuwe culturele en functionele stedelijke ontwikkelingen en manifesteerde zich daarbij op het snijvlak van kunst, architectuur en het stedelijke landschap in vele landen. Recentelijk nog in Armenië op uitnodiging van Mkrtich Tonoyan van Akos (kunstenaars-residentie) en het City Research Center Gyumri (architectuurcentrum), alsmede het Armeense Centrum voor hedendaagse experimentele kunst in Yerevan (ACCEA). Geïnspireerd door het nooit afgebouwde, verlaten stadsdeel ‘Mush’ in Gyumri, werden de projecten ter plekke afgesloten met het enerverende ‘Mushtopia’-festival.

Jan Doms ontwierp de 52 meter hoge productietoren ‘Maxima 1’ (2009) in opdracht van Saint- Gobain Weber Beamix op de skyline van Eindhoven. Inmiddels heeft ook de nieuwe 3-D betonprint-techniek zijn intrede gedaan, met behulp waarvan het ruimtelijke object ‘Steps to Heaven’ tot stand zal komen. Het vormt het middelpunt van de tentoonstelling en fungeert als een soort van natuurlijke ‘zonnewijzer’ vanwege de lichtinval door de lichtstraat die elke middag rond 12:00 u de lengteas van de vloer van de Koekbouw passeert. In lijn daarmee bevinden zich de andere staande en zwevende sculpturen.

Het concert, dat onderdeel is van de vernissage van Steps to Heaven, start om 16.00 uur en is gratis toegankelijk. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 4 augustus 2024.

0
    0
    Je bestelling
    Je mandje is leegVerder winkelen