Eigen producties

Vanaf 2020 presenteert De Link iedere twee jaar een eigen productie van internationale allure.

De eerste grote coproductie van De Link komt tot stand met het gelauwerde Ives Ensemble. De Link verstrekt een compositieopdracht aan de Canadese Cassandra Miller. Een aanvraag heeft geleid tot een compositieopdracht van de Eduard Van Beinum Stichting voor de Engelse Joanna Bailie. De nieuwe werken gaan in première op 27 oktober 2020 bij De Link en worden daarna elders uitgevoerd.

Eigen producties

Ives ensemble: Bailie & Miller

Cassandra Miller schreef Perfect Offering in opdracht van De Link tijdens de lockdown dit voorjaar 2020. Net als haar andere werk in dit programma heeft ze bestaand geluidsmateriaal als uitgangspunt genomen. Was dat in Warblework de zang van vier Noord-Amerikaanse lijstersoorten, voor Perfect Offering ging ze te rade bij twee regels uit het lied Anthem waarin Leonard Cohen in 1992 tegen beter weten in de hoop uitsprak op betere tijden. Miller gebruikte het beeld van heen en weer zwaaiende kerkklokken en haar eigen stemgeluid als basis voor de muziek. Daarnaast speelt het Ives Ensemble een compositie van Joanna Bailie, die net als Miller gebruik maakt van bestaande klanken. Zo klinken in From above and far away (geschreven in opdracht van het Eduard van Beinumfonds) geluiden door van verkeer die net boven de gehoordrempel uitkomen, en daardoor tot de verbeelding gaan spreken.

cassandra miller

De in Canada geboren, in Londen woonachtige Cassandra Miller heeft zich de afgelopen jaren laten zien als één van de meest originele componisten van deze tijd. Ze ontving in 15 jaar meer dan 25 opdrachten van solisten, ensembles en orkesten uit Canada en heel Europa, waaronder BBC Scottish Symphony Orchestra, London Sinfonietta, the Oslo Philharmonic, en Toronto Symphony Orchestra.

Cassandra Miller

joanna bailie

De Engelse, in Berlijn woonachtige componist Joanna Bailie is een bijzondere en hoogst individuele stem binnen het hedendaagse componeren. Haar werken zijn doorgaans een perfect amalgaam van geluidsopnamen die ze maakt van alledaags omgevings- en natuurgeluid en een subtiel weefsel van gecomponeerde klanken die soms perfect samenvallen, soms aanvullen, dan weer commentariëren. Haar muziek is onder andere uitgevoerd door Ensemble Musikfabrik, Klangforum Wien, EXAUDI, Ictus Ensemble, Neue Vocalsolisten Stuttgart, The London Sinfonietta, The BBC Scottish Symphony Orchestra en het Ives Ensemble.

Joanna Bailie

ives ensemble

Het Ives Ensemble speelt de beste moderne kamermuziek in de meest pure vorm. Met de eigenzinnige Amerikaanse componist Charles Ives als naamgever zoekt het ensemble steeds naar verrassende muziek. Met één been in de 20e eeuw, één been in de 21e eeuw en met ogen en oren gericht op de 22e eeuw. Het Ives Ensemble speelt historische muziek van onze tijd, muziek die we in de toekomst zullen waarderen als ons cultureel erfgoed. Componisten als John Cage, Aldo Clementi en Louis Andriessen schreven muziek voor het ensemble. En ook nu wordt samengewerkt met toonaangevende hedendaagse componisten en kunstenaars. Met Amsterdam als uitvalbasis reizen de 12 musici door binnen- en buitenland met programma’s die bezoekers opnieuw leren luisteren.

Eigen producties

AANKOMENDE CONCERTEN

0
    0
    Je bestelling
    Je mandje is leegVerder winkelen