Jörgen van Rijen

Datum: 2 mei 2023

Aanvang: 20:30 uur
Locatie: Het Cenakel, Tilburg

Kortingspas: Abonnement De Link, We Are Public, (reserveren niet verplicht)

Prijs: €15,00 | student €5,00

Programma

Trombonist Jörgen van Rijen experimenteert dubbel met de tweede Suite voor cello van Johann Sebastian Bach. Cellist en Bach-specialist Anner Bijlsma schreef speciaal voor Van Rijen een arrangement voor trombone.

Van Rijen: “Bach Suites voor cello behoren tot de beste voorbeelden van alomvattende composities voor een enkel melodie-instrument. Het ene instrument is voldoende. De begeleiding zit in het stuk zelf, compleet met baslijnen en stemmen in het middenregister. Het uitgangspunt van Anner Bijlsma was dat het te zeer een Olympische recordjacht zou worden, als ik zoveel mogelijk van de oorspronkelijke noten zou spelen als ik kan, en alleen wat overslaan om adem te halen. Je moet het radicaal aanpassen aan het instrument. Het is prachtig geworden, vind ik.”

Hij zette nog een stap verder en vroeg componisten om stukken waarin de begeleiding van zijn trombone in de muziek verwerkt zou worden door middel van moderne techniek en elektronica. Het gebruik daarvan wordt nadrukkelijker naarmate het programma vordert. De soort begeleiding is in elk stuk anders. In On the Road van Wim Henderickx is het een enkele noot die nauwelijks verandert. Het meest extreem is Inner Voice van Dimitar Bodurov. Hij werkt met loops, maar voegt bovendien geluidseffecten toe en samples van Bulgaarse koren.

0
    0
    Je bestelling
    Je mandje is leegVerder winkelen