Nieuw Amsterdams Peil

Datum: 27 september 2022

Aanvang: 20:30 uur
Locatie: Het Cenakel, Tilburg

Kortingspas: Abonnement De Link, We Are Public, (reserveren niet verplicht)

Prijs: €18,00 | student €8,00

Programma

Nieuw Amsterdams Peil

Nieuw Amsterdams Peil, de onverschrokken band die voor geen genre of stijl terugdeinst, is in 2005 opgericht door violiste Heleen Hulst en pianist Gerard Bouwhuis. Als collectief richt het zich op een breed repertoire van kamermuziek en muziektheater in flexibele bezettingen. De focus ligt op de muziek van nu, waarbij nieuwe muziekstukken van Nederlandse componisten worden gepresenteerd in relatie tot ouder buitenlands werk.

De contrabas een begeleidingsinstrument dat alleen ondersteunt? Dat is sinds de 20e eeuw een ruimschoots achterhaald idee. Met zijn lage tonen vormt de bas een fundament om op te bouwen, maar door de grote klankkast en lange snaren herbergt het instrument een veel groter klankspectrum. De Amerikaanse componist James Tenney gebruikt in het elektro-akoestische Glissade verschillende soorten glissando’s (glijdende tonen) om dit spectrum te onderzoeken. Van de diepste regionen glijden we langzaam naar de wondere, ijle wereld van de boventonen.

Dat klankspectrum is ook het uitgangspunt van Nicoline Soeter. Zij laat zich voor haar gloednieuw werk inspireren door bioluminescentie, het fenomeen van levende organismen die licht geven. De Duitser Wolfgang Rihm onderzoekt in het zeer korte, uitdagende In Nuce het gebied tussen klank en ruis en schrijft ‘de hoogst haalbare noot, tegen de ruis aan’.

0
    0
    Je bestelling
    Je mandje is leegVerder winkelen