Saskia Lankhoorn + Rianne Wilbers

Datum: 21 februari 2023

Aanvang: 20:30 uur
Locatie: Het Cenakel, Tilburg

Kortingspas: Abonnement De Link, We Are Public, (reserveren niet verplicht)

Prijs: €15,00 | student €5,00

Programma

Mr. De Link neemt na een betrokkenheid van bijna twintig jaar afscheid van de organisatie met het ingaan van seizoen 22/23, om zich volledig te kunnen wijden aan zijn eigen praktijk als componist en beeldend kuntenaar. Vanavond zwaaien we hem uit. Hoe kunnen we dat beter doen met enkele nieuwe werken van zijn hand, uitgevoerd door musici met wie hij in de loop der jaren een nauwe band heeft opgebouwd? Ook voor Remy Alexander en Anthony Fiumara, die beiden werk schreven voor zangeres Rianne Wilbers.

Twee werkelijkheden schuiven over elkaar heen in Displacement 1 en 2 van Merijn Bisschops. Vervreemdende klanken van een piano in een soundtrack klinken samen met het ongefilterde geluid, live gespeeld door Saskia Lankhoorn. Als lid van Ensemble Klang is ze regelmatig bij De Link te horen geweest.

Bisschops nam de soundtrack voor Displacement 1 op in het Ei in de Hilvaria Studio’s. Een witte ruimte met een galm zo rijk dat je volkomen omgeven wordt door muzikale en akkoorden lijnen die eindeloos door elkaar zweven. In de video’s die hij hij erbij maakte, zijn de beelden al net zo vervormd als de pianoklanken. In Displacement 2 laat hij het geluid van de soundtrack golven als een langspeelplaat waarvan het gaatje niet precies in het midden zit.

Bisschops: “Deel 1 is opener en ruimtelijker, zit vol herhalende patronen. Deel 2 bestaat uit een lange spanningsboog en is melancholisch. De twee delen zijn een verklanking van ‘displacement’, een defensiemechanisme bij moeilijk te verwerken ervaringen. Mensen gaan de confrontatie niet aan maar projecteren gevoelens op een andere persoon, of op een voorwerp. Terwijl de piano laat horen wat er aan de oppervlakte gebeurt, boort de soundtrack, die zich daarachter bevindt, een diepere laag aan.”

0
    0
    Je bestelling
    Je mandje is leegVerder winkelen