T.I.L.B.U.R.G in de St. Janskerk

Datum: 12 november 2022

Aanvang: 14:00 uur
Locatie: St. Janskerk, Goirle

Prijs: 5 euro (inclusief koffie/thee)

Programma

Stadscomponist Mathijs Leeuwis en zijn artistieke partner Mathijn den Duijf van Het Concreet maakten het ruimtelijke muziekstuk T.I.L.B.U.R.G. voor orgel, elektronica en ensemble VONK. Na eerdere uitvoeringen in de Broekhovense kerk en de Mariakerk is het nu de beurt aan de St. Janskerk te Goirle. Op zaterdag 12 november om 14.00 uur is de bijzondere concertervaring live mee te maken.

Leeuwis focust zich in zijn periode als stadscomponist van Tilburg op een aantal thema’s: vergankelijkheid, bezieling en rituelen. Het kerkorgel is bij uitstek het instrument dat deze thema’s met elkaar verbindt; het bevindt zich immers op plekken die aandacht besteden aan vergankelijkheid en doordrongen zijn van rituelen.

Voor T.I.L.B.U.R.G. maakten Leeuwis en Den Duijf samen veldopnames van het orgel in de Heuvelkerk. In plaats van te focussen op gedefinieerde noten staat de werking van het orgel centraal in de muziek, bijvoorbeeld door de luchttoevoer af te snijden of juist extra aan te zetten. De opnames van het orgel zijn vervolgens in de studio opgeknipt, verlengd en vertraagd waardoor grote klankwolken ontstaan die langzaam verschuiven; het lijkt of ze stilstaan, maar toch continu in beweging zijn.

In de St. Janskerk gaan de gemanipuleerde orgelklanken de dialoog aan met het aanwezige orgel. De opnames worden afgespeeld via een quadraphonisch speakersysteem dat ruimtelijk in de kerk is geplaatst. De musici van het Tilburgse ensemble VONK verplaatsen zich door de kerk en tussen de speakers, zodat ook het publiek de muziek en de ruimte driedimensionaal kan ervaren.

T.I.L.B.U.R.G. wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Kunst en Onderneming Brabant, Stichting Jacques de Leeuw, Tivolifonds, en de gemeente Tilburg.

0
    0
    Je bestelling
    Je mandje is leegVerder winkelen