Joseph Puglia & Keren Motseri

Datum: 16 april 2024

Aanvang: 20:00 uur
Location: Het Cenakel, Tilburg

Price: €18,00 | student €8,00

Program

In het werk van levende legende György Kurtág (*1926) staat 1957 bekend als een cruciaal jaar. De Hongaarse componist verbleef dat ene jaar in Parijs en ontwikkelde er, met de nodige pedagogische hulp van therapeut Marianne Stein, zijn artistieke idioom. Stein moedigde Kurtág aan om als musicus de tijd te nemen. Deze les in vrijheid zou Kurtág decennia later nog van pas komen.

Geduld bleek beslist een schone zaak. Zijn Parijse obsessie met de beklemmende literatuur van Franz Kafka, van wie Kurtág destijds fragmenten uit korte verhalen, brieven en dagboeken noteerde, mondde krap drie decennia later namelijk uit in het zeer persoonlijke Kafka-Fragmente voor viool en zang. Kurtág droeg het op aan Stein en zei daarover: ‘De aard van onze ontmoetingen was streng, maar dat heeft me als componist geholpen precies het tegenovergestelde te bewerkstelligen.’

Het iconische werk duurt een uur en bestaat uit 40 korte onderdelen. Het is veeleer een bonte verzameling aan emoties, beelden en verwijzingen dan een doorlopend verhaal – precies de reden dat het zelden integraal wordt uitgevoerd. Maar u boft, want op verzoek van De Link wagen sopraan Keren Motseri en violist Joseph Puglia zich er vanavond aan.

Motseri studeerde cello en behaalde een bachelor in de biologie voor ze begon aan een succesvolle internationale carrière als vocaliste. Ze is een gevierd (opera)zangeres die zich toelegt op zowel klassiek als hedendaags repertoire.

Puglia, die geboren werd in New York en sinds 2010 in Nederland woont, wordt beschouwd als één van de meest veelzijdige violisten van zijn generatie. Als solo-violist bij Asko|Schönberg heeft hij samen gewerkt met vele fameuze hedendaagse componisten. Puglia bespeelt een viool van de 18e-eeuwse Venetiaanse vioolbouwer Anselmo Bellosio, eigendom van de Karel Appel Estate.

0
    0
    Your order
    Je mandje is leegContinue shopping