Ragazze Quartet

Datum: 9 januari 2024

Aanvang: 20:00 uur
Location: Het Cenakel, Tilburg

Price: €18,00 | student €8,00

Program

In 2023 bestond het legendarische Kronos Quartet 50 jaar. Ter ere van dit jubileum vroeg het 50 componisten van over de hele wereld een strijkkwartet te schrijven. Deze composities zijn samengebracht in 50 for the future: the Kronos Learning Repertoire, bedoeld om zowel amateurs als professionele strijkkwartetten te begeleiden bij het ontwikkelen en aanscherpen van de vaardigheden die nodig zijn voor de uitvoering van repertoire uit de 21e eeuw.

De 50 stukken zijn niet alleen een sonische weergave van hoe de wereld er heden ten dage bij ligt, maar vormen samen eveneens een ongekend veelzijdige bundeling van het hedendaagse strijkkwartet. Of zoals David Harrington, oprichter van het ensemble, het zelf formuleert: ‘Each piece is a real piece, a real investment in making a future in music possible.’

Door spraakmakende programma’s heeft Ragazze Quartet zich ontwikkeld tot een van de meest toonaangevende stemmen in de klassieke en nieuwe muziek. Met optredens die appelleren aan alle zintuigen, slaagt het kwartet erin doorgewinterde luisteraars én nieuwkomers te enthousiasmeren voor strijkkwartetrepertoire van vroeger en nu. Ragazze werkte eerder met Kronos samen, is al jaren een vaste waarde bij De Link, en maakte op ons verzoek dan ook met plezier een selectie uit 50 for the future.

De muziek van de Poolse componist Aleksander Kościów wordt door sommigen beschouwd als een voortzetting van het tonale werk van zijn illustere landgenoten Górecki en Penderecki. In Hílathi bouwt het kwartet gestaag en sereen op naar een mooie ontknoping. Nicole Lizée (die liefst twee stukken aan Kronos’ project bijdroeg) laat zich in haar werk juist inspireren door (post)moderne en populaire cultuur; in dit geval door het vakmanschap achter stop-motion films. Ook de geëngageerde Merlijn Twaalfhoven probeert met Play op een speelse manier te verkennen wat het strijkkwartet van de 21e eeuw vermag, door de grenzen tussen uitvoerder en publiek diffuus te maken. En voor het laatste stuk voordat de pauze begint, Yevgeniy Sharlats Pencil Sketch mochten de strijkers opnieuw naar de tekentafel om hun instrument schetsmatig te leren bespelen.

Tanya Tagaq, geboren in het uiterste noorden van Canada, is eerst en vooral een vocaliste geworteld in Inuit keelzang. Haar unieke expressie werd opgenomen en door Kronos kundig omgezet naar partituur. Het concert wordt afgesloten met het uit drie delen bestaande Satellites, waarmee Garth Knox op virtuoze wijze zijn fascinatie voor de ruimte botviert.

Het moge duidelijk zijn dat het strijkkwartet als muzikale vorm nog geruime tijd – tenminste 50 jaar – mee kan!

0
    0
    Your order
    Je mandje is leegContinue shopping