T.I.L.B.U.R.G in de Broekhovense Kerk

Datum: 30 april 2022

Aanvang: 14:00 uur
Locatie: Broekhovense kerk

Prijs: 5 euro (inclusief koffie/thee)

Program

Stadscomponist Mathijs Leeuwis en zijn artistieke partner Mathijn den Duijf van Het Concreet maakten het ruimtelijke muziekstuk T.I.L.B.U.R.G. voor orgel, elektronica en ensemble VONK. Op 30 april om 14.00 uur en om 16.00 uur is de bijzondere concertervaring voor het eerst mee te maken in de Broekhovense kerk, waarbij het publiek tijdens de uitvoering kan rondlopen in de kapel.

Leeuwis focust zich in zijn periode als stadscomponist van Tilburg op een aantal thema’s: vergankelijkheid, bezieling en rituelen. Het kerkorgel is bij uitstek het instrument dat deze thema’s met elkaar verbindt; het bevindt zich immers op plekken die aandacht besteden aan vergankelijkheid en doordrongen zijn van rituelen.

Voor T.I.L.B.U.R.G. maakten Leeuwis en Den Duijf samen veldopnames van het orgel in de Heuvelkerk. In plaats van te focussen op gedefinieerde noten staat de werking van het orgel centraal in de muziek, bijvoorbeeld door de luchttoevoer af te snijden of juist extra aan te zetten. De opnames van het orgel zijn vervolgens in de studio opgeknipt, verlengd en vertraagd waardoor grote klankwolken ontstaan die langzaam verschuiven; het lijkt of ze stilstaan, maar toch continu in beweging zijn.

In de Broekhovense kerk gaan de gemanipuleerde orgelklanken de dialoog aan met het aanwezige orgel. De opnames worden afgespeeld via een quadraphonisch speakersysteem dat ruimtelijk in de kerk is geplaatst. De musici van het Tilburgse ensemble VONK verplaatsen zich door de kerk en tussen de speakers, zoals ook het publiek vrij kan rondlopen om de muziek en de ruimte in al hun facetten te ervaren.

T.I.L.B.U.R.G. wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Kunst en Onderneming Brabant, Stichting Jacques de Leeuw, Tivolifonds, en de gemeente Tilburg.

0
    0
    Your order
    Je mandje is leegContinue shopping